Понеділок, 03 лютого 2014 12:35

Зродились ми великої години…

Сергій Багряний, УІС
Зродились ми великої години…

В Київраді відбулися перші «Бандерівські читання»

1 лютого в приміщенні КМДА відбулися «Бандерівські читання», присвячені 85-й річниці створення Організації Українських Націоналістів.

Під час заходу політики, науковці, громадські діячі ділилися своїми думками про феномен ОУН, її значення в історії, а також роль провідних діячів націоналістичного руху у визвольних змаганнях, здобутті та становленні української державності.

Читання розпочалися з виконання Гімну України, гімну ОУН та молебню, який провів представник УАПЦ отець Валерій. Священик також передав вітання від владики Ігоря Ісіченка, архієпископа Харківського і Полтавського УАПЦ.

Після вітального слова ініціатора заходу народного депутата від ВО «Свобода» Юрія Сиротюка, на сцені виступили Голова ОУН (мельниківців) Богдан Червак та Голова ОУН (бандерівців) Стефан Романів.

«Сподіваюся, наші читання стануть традиційними. Символічно, що захід відбувається у самому серці України, у революційній Київраді і в час Революції Гідності. Ні для кого не секрет, що бандерівські гасла: «Слава Україні! Героям Слава» стали загальноприйнятими в Україні. Не секрет, що бандерівці, українські націоналісти – мотор революції. Бандерівці всюди: і на барикадах, і на Грушевського і в Самообороні, тому важливо, щоб ця революція стала загальнонаціональною і не перетворилася у сліпі бунти. Саме зараз час робити такі читання, бо ми повинні не лише втілювати форму революції на вулиці, а й напрацьовувати її зміст, аби те, що відбувається на вулицях, стало рушієм реальних змін у країні на користь суспільства», – підкреслив Юрій Сиротюк.

Стефан Романів в своєму виступі наголосив на тому, що націоналізм, націоналістичні ідеї, всупереч стереотипам, єднають український народ:

«Нині, коли ми бачимо Майдан – чуємо «Слава Україні!», гасло, яке об'єднує! Зараз люди розуміють український націоналізм, і усвідомили, що без відданості національній ідеї ми не переможемо. Зараз ми, як націоналісти, маємо їхати на Схід України і там говорити з людьми, бо на Сході є українці, які хочуть того ж, що й ми. Зараз немає ніякого поділу України – ми всі єдині в наших прагненнях здобути свободу, національну, соціальну справедливість», – зазначив Голова ОУН (б).

Голова ОУН (м) Богдан Червак в свою чергу виступив із доповіддю про роль полковника Андрія Мельника в становленні ОУН. Богдан Червак також презентував організаційний прапор ОУН, який передав в Україну з еміграції один з діячів Організації.

«Мене попросили віддати цей прапор до музею. Але я зараз ніяк не можу виконати це прохання – зараз цей прапор має бути на передовій революції, на передовій боротьби. Тільки після нашої перемоги ми передамо цей прапор до музею», – наголосив Богдан Червак.

Далі виступи мали депутати від ВО «Свобода» Олександр Сич та Ірина Фаріон, а також лідер партії Олег Тягнибок.

«Важливо, що нині є змога у колі науковців, політиків, громадських діячів обговорити таку визначну постать української національної революції, Провідника української нації Степана Бандери. Важливість таких заходів не тільки в тому, що ми отримаємо можливість ознайомитися з працями Степана Бандери, його думками, ідеями, а й у тому, що відкриваємо очі людям, які були задурманені совєцькою, комуністичною пропагандою, яка борців за незалежність України постійно спотворювала та робила з них бандитів. Рука Москви забрала життя Бандери, та вони не змогли забрати те, заради чого він жив і творив. Бо ідеї, подвиги бандерівців залишилися разом із нами донині. Зрештою мало таких людей в історії, іменем яких назвали цілу націю. Зараз нам потрібно не просто поверхнево, а доволі глибоко вивчати спадщину Степана Бандери та Організації Українських Націоналістів», – зазначив Олег Тягнибок.

«Націоналізм, за визначення Степана Ленкавського – це мислення та діяння в інтересах нації. Український націоналізм не має нічого спільного з шовінізмом – він є оборонним і не передбачає розвиток української нації шляхом визискування інших народів. Ще один стереотип – що серед ідеологів українського націоналізму, засновників ОУН та фундаторів УПА були переважно вихідці з Галичини. Витоки ОУН та УПА є на Сході України, ці структури є прямими продовжувачами визвольних традицій Української Народної Республіки», – розвінчав стереотипи довкола українського націоналізму історик, народний депутат Олександр Сич.

«Зараз в Україні присутні три націоналізми – український націоналізм, російський імперський шовінізм та націоналізм російської національної меншини. Два останні за мету ставлять поборення української державності, поборення прагнення українців йти і розвивати державу тим шляхом, який відповідає інтересам української нації, а не Кремля. Ми мали в своїй історії успішний приклад визвольного націоналізму, тепер настає час націоналізму державотворчого», – підсумував Олександр Сич.

Центральне місце в читаннях зайняла постать Провідника ОУН Степана Бандери, якому цього року виповнилося б 105 років.

«Свого часу Ярослав Стецько писав, що історики майбутнього визначать, чи Степан Бандера героїкою свого життя, своїми чинами революціонера-націоналіста, лідера визвольної боротьби, а чи своїми ідеями й думками, теорією національно-визвольної революції, своїм вченням більше вплинув на успіх революційної боротьби», – зазначив головний редактор газети ОУН «Шлях Перемоги»Віктор Рог.

«Він передбачав майбутнє. Степану Бандері було притаманне те, чого зараз немає у багатьох лідерів: почуття відповідальності та адекватності. За словами Бандери: «Суть революції полягає в докорінній зміні, яка охоплює зміст і структуру державно-політичного, суспільного, духовного й економічного життя одного чи більше народів. Нові ідеї, нові сили і нові системи підіймають боротьбу проти ідей, сил і систем, пануючих у дотеперішньому укладі, щоб їх усунути, перебрати кермо життям і розвитком свого народу та дати йому новий напрям і нові форми». Саме це мають зробити новітні державотворці, яким народ довірить державу», – наголосив Віктор Рог.

В свою чергу Президент благодійного фонду «Літопис УПА», історик, лауреат премії ім. Степана Бандери Микола Посівнич наголосив на тому особистому прикладі, який подавав побратимам по боротьбі Бандера:

«Бандерівці першими в історії України 20 століття показали приклад успішної боротьби. Без сумніву, це відбувалося й завдяки тому прикладу, який особисто подавав Степан Бандера. Бандера як ніхто добре розумів – нема поганої молоді, є погані виховники, і що своїм прикладом можна найкраще переконати оточуючих. Бандера був прикладом успішності – і в організаційній діяльності і в спорті, і в музиці, й у інших сферах. Тому люди тяглися до нього. Я не розумію тих людей, які чекають, що прийде новий Бандера і наведе порядок. Кожен з нас має сам прагнути стати тим Бандерою і навести лад в державі», – підкреслив історик.

Ірина Фаріон та Олег Тягнибок провели паралелі між політичною ситуацією, в якій боролися націоналісти в 20 ст., і сучасними революційними подіями в Україні. Політики наголосили, що Майдан є продовження визвольних традицій ОУН і УПА і цілком природно, що саме націоналісти відіграють провідну роль в боротьбі українського народу з маріонетковим проросійським режимом Януковича.

Також свої доповіді презентували історики Сергій Кот, Ярослав Папуга, публіцистЯрослав Сватко, директор Музею Української Народної РеспублікиОлександр Кучерук та дисидент Василь Овсієнко.

Читання завершилися виступами відомих українських кобзарів та лірників.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн